2023 Yazılım Trendleri Nedir

2023 Yazılım Trendleri Nedir

Yazılım dünyası, gittikçe gelişen, yeni gelişmelere ayak uydurarak değişen, birçok kesimin işlerini kolaylaştıran bir alan olmaya devam etmektedir. Bu alanın büyümeye devam etmesinde en önemli etken yeni gelişmelere hızlıca ayak uydurmasıdır. 2023 yazılım trendleri listesinde birçok madde bulunmaktadır.

2023 yılının ilk ayları biterken yazılım dünyası hızlı gelişmelerine kaldığı yerden devam etmektedir. Teknoloji, ilham veren özelliğiyle yeni bir projenin hemen arkasından geliştirilmiş bir diğer projeyi getirmektedir. Birbirini güçlendirerek ilerleyen bu alan kimi zaman artık yadsımadığımız, kimi zaman da şaşırarak nasıl yapılmış olabileceğini sorguladığımız şekilde ilerlemektedir. Teknolojinin bu gelişmesiyle yeni projeler sosyal çevrede ve işletmelerde kullanıldıkça hayatımızda daha çok yer etmeye devam edecektir. Bu da beraberinde daha görüş açısını ve gelişmeyi getirecektir. Şimdilik ışınlanma bulunmasa da 2023 yılı bize yazılım dünyasının bu yılki trendlerinin neler olacağı hakkında ipucu veriyor.

2023 Yazılım Trendleri Nelerdir?

  1. Yapay Zekâ Yazılımları

2023 yazılım trendleri listesinin en başında yapay zekâ uygulamaları bulunuyor. Yapay zekâ, en kısa haliyle makineler tarafından gösterilen zekayı insanların anlayacağı şekilde çıktı veren bir teknolojidir. Yıllar içinde o kadar çok gelişme göstermiştir ki “Yapay zekâ insanların yerini alacak mı?” sorularını sordurmuştur. Birçok veriyi işleyerek sentezleyen, anlamlı çıktılar üreterek kullanıcı deneyimini her alanda korumaya çalışan yapay zekâ, pazarlama alanına kadar faaliyet göstermektedir. Yapay zekanın bazı kullanım örnekleri aşağıda listelenmiştir:

  • Yüz tanıma
  • Çeviri servisleri
  • Çevrimiçi asistanlar
  • Veri işleme, öneri sistemleri
  • İnsansız hava sistemleri
  • Makine öğrenimi yazılımı

    Chat GPT

Yapay zekâ uygulamaları alanında ChatGPT’ den ayrı bir alan açarak bahsetmek daha doğru olacaktır. 2023 yazılım trendleri alanında kendisinden çokça söz ettiren chatGPT, open AI tarafından geliştirilen bir çevrimiçi konuşma robotudur. Makale oluşturma, kod yazdırma, gündelik soruları cevaplama, yazılım dünyası ile ilgili bilgileri yanıtlama gibi birçok hizmeti sunmakta ve tüm bunları ücretsiz şekilde gerçekleştirmektedir. Kullanıcılarının sorduğu sorularla verilerini oluşturmayı ve geribildirimlerle kendini geliştirmeyi hedefler.  

  1. Bulut Bilişim Teknolojileri Piyasasında Artış Görülüyor

Bulut Bilişim teknolojileri, kullanıcılara ve işletmelere hız, kolaylık ve verimlilik sağladığı için oldukça tercih edilmektedir. 2023 yazılım trendlerinde öne çıkan bulut bilişim, kullanıcıların gözünde verilerinin nerede saklandığının bilinmemesi ve bu verilerin farklı bir ülkede de tutuluyor olması güvenlik açısından soru işareti oluşturuyordu. Bu konularda da iyileşmeler gerçekleştirilen bulut bilişim alanında yenilikler devam ederek kullanımda artışlar görülmektedir. İşletmelerde de oldukça kullanılan bu teknoloji halk arasında da kullanılmaktadır. Bulut bilişim hakkında daha detaylı bilgiler almak ve aslında hayatımızın birçok alanında kullandığımızı anlamak için bulut bilişim avantajları nelerdir yazımıza tıklayabilirsiniz.

  1. IOT teknolojileri

Nesnelerin interneti adını verdiğimiz IOT teknolojileri yakında ev ve işletmelerde çok yaygın şekilde kullanılır hale gelecek. 2023 yazılım trendleri listesinde yine çok önemli yere sahip olan IOT, tarımda, sosyal yaşamda birçok çözümleriyle hayatımızı kolaylaştırıyor. Yağmur yağdığında sesli şekilde “çamaşırları kaldırmayı unutma” diye uyarı veren, yağmurlukluları otomatik kapatan veya toprağın nem ve pH değerini ölçerek analiz edebilen bu teknoloji, nesneleri internetleştirmeyi başarıyor. Akıllı nesneler günümüzde yaygın olsa da IOT bunlara çok farklı bir soluk katıyor. Daha erişilebilir olmasını dileyerek bir sonraki 2023 yazılım trendleri maddesine bakalım.

  1. Siber Güvenliğin Önemi Daha Çok Anlaşılıyor

Dijital alanda kullanıcılar arttıkça güvenlik açıkları ve siber zorbalık olayları da artmıştır. Piyasaya yeni sürülen uygulamaların çok katmanlı güvenlik testlerinden geçmesinin gerekliliğinin yanı sıra tutunmuş ve birçok kullanıcı verilerini saklayan uygulamaların güvenlik açıkları için çok daha farklı önlemler alması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bir yemek sipariş uygulaması olan yemeksepeti sitesinin hacklenmesi sonucu birçok kullanıcı panik olmuştu. Ülkemizde yerelden bir örnek vermek gerekirse yakın zamanda İzmir ilinde gerçekleşen bir olay anlatılabilir. İzmir içi ulaşımda kullanılan kent kart, bakiye yükleme işlemlerini internetten yapma imkânı da sağlamaktadır. “İzmirim Kart Bakiye Yükleme” araması yapıldığında farklı url adresine sahip fakat gerçek site ile tasarımını aynı yapan bir site, sponsorlu reklam ile ilk sıraya çıkmış, bilgiler girildiğinde karttan daha fazla para çekerek birçok insanın mağdur olmasına sebep olmuştur.

  1. NFT’ ler Markalarla Beraber Yeniden Yükselişte

NFT açılımı ve Türkçesi ile “değiştirilemez token” anlamındadır. Bir tür kripto para cinsi olan NFT’ler geçen yılda oldukça konuşulmuş, eşsiz ve kişiye özel olması sebebiyle rağbet görmüştü. Starbucks, BMW gibi markalar bu özelliği ile NFT alanında yatırım yaparak değerini korumayı hedefliyor.

2023 yazılım trendleri, yükselecek ve yükselişe geçen bu teknolojilerden en güncel haberleri alacağımız bir yıl olacak. Tüm bu teknolojilerin erişilebilir ve gelişmeye devam etmesini diliyor, CoreByte yazılım çözümleri hizmetlerimizle yanınızda olduğumuzu hatırlatarak yazımızı sonlandırıyoruz.

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM, işletmelerin başarıya giden yolunda önemli bir itici güçtür. Müşteri odaklı yaklaşımıyla, şirke...

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre bir yazılım geliştirmek, bir yazılım projesi gibi dikkatli planlama, tasarım, geliştirme, te...

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E-ticaret için gerekenler, online ticaret dünyasında başarılı olmanızı sağlayacak temel unsurları iç...

PHP geliştirici arayışınız mı var? Freelance veya kurumsal PHP ile geliştirilecek yazılım ihtiyacınız mı var? PHP uzmanı arayışınız mı var? Bize ulaşın.