Bulut Bilişim Avantajları Nelerdir

Bulut Bilişim Avantajları Nelerdir

Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir?

Bulut bilişim, son yıllarda adını daha çok duyurmaya başlayan, temeli 1996 yılına dayanan ve ilk olarak bilgi ve iletişim diyagramlarındaki ağ yapısını belirtmek için kullanılması ile çıkan bir kavramdır. Özellikle web ortamında sınırları ve kuralları daha esnekleştiren bulut bilişim gerek günlük hayatımızda gerek işletme yönetiminde birçok avantajıyla karşımıza çıkmaktadır.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim en basit tanımı ile, donanım, sistem yazılımları ve uygulamaların internet üzerinden bir hizmet yani servis olarak dağıtımıdır. Bu dağıtımdaki veriler “bulutta” tutulmaktadır. Yani her zaman her yerden ulaşılabilen ortak bir havuz diyebileceğimiz bir modeli temelinde tutmaktadır.

Bulut Bilişim Örnekleri Nelerdir?

Bulut bilişim, aslında dijital ortamda aktif olarak kullandığımız fakat adını yeni yeni duyduğumuz veya yeni aşina olduğumuz bir kavram olabilmektedir. Bulut bilişim örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Sosyal ağlar
  • Depolama
  • Geliştirme ve test platformları
  • Doküman yönetim sistemi(DMS)
  • Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)
  • Bulut yazılımlar

Daha birçok uygulamada herhangi bir zamanda herhangi bir yerde, internete bağlı olmanın yeteceği şekilde kullanılabilen, hızlı, kendi kendine hizmet verebilen, geniş ağ erişimi ve geniş kaynak havuzu sunan bulut bilişim özellikleri bulunmaktadır.

Gmail, Google Drive, Ajax, Google Colab ve tüm sanal donanımlar ve bulut yazılımları bulut bilişim örneğidir.

Bulut Bilişimin Avantajları

Bulut bilişimin birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Her yerden erişim imkânı : İnternetin olduğu her ortamda uygulama indirmeye gerek kalmadan web tabanlı olarak kullanım imkânı sunmaktadır. 
  • Kullandığın kadar öde sistemi: Birçok bulut bilişim yazılımı kullandığın kadar öde sistemini kullanmaktadır. Bu hizmetlerde ödemeler kullanıcının kullandığı zamana veya adede göre belirlenmektedir.
  • Zaman tasarrufu: Sunucular, güvenlik duvarı, kurulum ve işletme gibi sorunlar yoktur.
  • Bedelsiz güncellemeler
  • Sınırsız Bilgisayar gücü
  • Yeşil Bilişim

İşletmelerde Bulut Bilişimin Rolü ve Avantajları

İşletmeler için bulut bilişim oldukça faydalı ve kullanışlı bir hale gelmiştir. İşletmeler bulut bilişim hizmetleri ile kendi işlerine daha çok odaklanarak Bilgisayar teknolojileri sorunları ile ilgilenmelerini büyük ölçüde azaltabilirler. Bu sayede zamandan kazanç sağlanmaktadır.

Veriye istenilen yerden ulaşma imkânı ile çalışan ve müşterilere rahatlık sağlamaktadır.  Örneğin bir işletme dosya paylaşımı ve ofis uygulamalarını çalışanlarına ulaştırma konusunu geleneksel yöntemde her çalışanın bilgisayarına gerekli ofis yazılımı kurularak çözebilmektedir. Aynı sorunu bulut hizmeti ile çevrimiçi bir ofis yazılımı kullanarak çözebilir. Bu işlem bulut bilişimin Saas Modeli ile yapılmaktadır.

Diğer bir örnek olarak bir işletmenin yeni pazarlama kampanyası web sunucusunu zorlaması sorununa bulut olmadan sunucu güncellemesi ile sağlanırken bulut hizmeti ile çözümde bulut üzerinden depolama kapasitesi artırılabilir. Bu işlem bulut bilişimin IaaS modeli ile yapılmaktadır.

Özellikle, bulut bilişimde sanal ağ ve sanal sunucular işletmelerin sorunlarını çözmede faydalı olarak kullanılan bulut bilişim hizmetlerindendir

Kişisel Yaşamda Bulut Bilişimin Rolü ve Avantajları

Kişisel yaşamda bulut bilişim oldukça kullanılmaktadır. Verilerin bulutta tutulması dediğimizde akla ilk gelen Google drive, hemen hemen hepimizin belge ve fotoğraflarının içinde bulunduğu bir klasör olmaktadır. Elbette bulut bilişim bundan daha fazlasıdır. Örneğin oyun oynamayı seven bir kullanıcı bilgisayarın depolama alanının ve diğer yeterliliklerinin oyun uygulamasını kaldıramayacağından endişe edebilir. Bu sorununu bulut hizmetleri ile sanal bir masaüstünde indirme ve kurulum gerekmeden rahatlıkla oynayabilir.

Bir başka örnek olarak verilerin güvenlik kaybı endişesinde verileri şifrelemek yerine bulut tabanında önemli veriler indirilmeden saklanabilir ve istenildiği zaman erişilebilir.

Bulut bilişim, hayatımızda ve işletmelerde halihazırda kullandığımız fakat varlığını daha çok hissettirerek gelişmeye devam eden bir hizmettir. Yapılan çalışmalarda işletmelerin bulut bilişim hizmetlerine yaptıkları yatırım ve harcamalar yıllara göre yukarı yönde bir değişim göstermektedir. Bilgi paylaşımlarını kolaylaştırması, verimliliği artırması ve kaynaklara erişimi hızlandırması gibi avantajlarıyla son yıllarda daha da yaygınlaşacağı görülmektedir.

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM, işletmelerin başarıya giden yolunda önemli bir itici güçtür. Müşteri odaklı yaklaşımıyla, şirke...

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre bir yazılım geliştirmek, bir yazılım projesi gibi dikkatli planlama, tasarım, geliştirme, te...

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E-ticaret için gerekenler, online ticaret dünyasında başarılı olmanızı sağlayacak temel unsurları iç...

PHP geliştirici arayışınız mı var? Freelance veya kurumsal PHP ile geliştirilecek yazılım ihtiyacınız mı var? PHP uzmanı arayışınız mı var? Bize ulaşın.