Proje Yönetimi Yazılımları

Proje Yönetimi Yazılımları

Proje Yönetimi Yazılımları

Proje yönetimi, işletmenin çevresi ile uyumu sağlayacak stratejileri geliştirmek, uygulamak, formüle etmek, izlemek ve değerlendirmek üzere kullanılan yöntemler ve eylemler dizisidir.İşletmenin amaçlarını gerçekleştirme yolunda sorunlarının tanımlanması ve çözümlenmesi için gerekli tüm kararların ve önlemlerin alınmasını kapsar.  Proje yönetimi yazılımları bu amaçlar doğrultusunda geliştirilen ve kullanılan yazılımlardan oluşmaktadır.

Proje Yönetimi Yazılımları Nedir?

Bir projenin başarılı olması için hedefe ulaşılma yolunda önceden belirlenen bütçe ve kaynakların verimli kullanılarak projenin belirlenen süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Bu noktada iş akışlarının düzeni için bilgisayar teknolojileri ön plana çıkmakta ve proje yönetimi disiplini bilgisayar teknolojileri ile kendini gösterme imkanı bulmaktadır.  Proje yönetiminin birçok bilgi alanı bulunmaktadır. Bunlar; proje entegrasyon yönetimi, proje zaman yönetimi, maliyet yönetimi, kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, iletişim risk ve satın alma yönetimi şeklinde sıralanabilir. Tüm bu süreçlerin başarı ölçütü ise zaman, bütçe ve kalitedir. Organizasyonların ihtiyaç duyduğu bu karmaşık yapıyı proje yönetimi yazılımları sistemleştirecektir.

Proje Yönetimi Yazılımları Nelerdir?

Proje yönetimi yazılımları sektörde rekabeti yüksek ve gelişmeye devam eden bir pazardır. Listelenen yazılımlar birçok kurumsal firmada aktif olarak kullanılmakta ve birçok kişi tarafından bilinmektedir.

  • Trello

Atlassian şirketine bağlı olan Trello,  geçici projeler veya ekipler için tasarlanmış oldukça tercih edilen bir yazılımdır. Piyasadaki en popüler hafif proje yönetimi yazılımlarından biridir.  Temel sürümü ücretsizdir, genişletilmiş özellikler için dolar bazında ücret talep edilmektedir.

Proje yöneticisinin işleri düzenli tutmak için kullanabileceği uygulamalardan biridir.  Proje yönetiminin bir işleyiş türü olan çevik metadolojinin yazılım örneğine trello diyebiliriz.

Temel arayüz, ana işlem bölümleri olarak panolara, sütunlara ve kartlara sahiptir. Birkaç dakika içinde kurulur ve bakımı kolaydır. Yeni kullanıcı eklemek mail adresini girerek gerçekleşmektedir. Bu da hız bakımından olumlu bir durumdur. Daha ayrıntılı iş süreçlerini bu proje yazılımı ile ilerletmek zordur. Bu nedenle kısa dönemli projeler için uygundur denilebilir.

  • Basecamp

Basecamp, basit arayüzü ve içerisinde dosya paylaşımı ve müşterilerle iş birliği yapma yeteneği gibi güçlü araçları bulunmaktadır.  Araçlar isteğe bağlı olarak esnek biçimde seçilebilir.  Basecamp için olumsuz bir özellik olarak yalnızca çevik geliştirme için trelloya kıyasla panolardan ve diğer araçlardan yoksundur. Sabit fiyatlandırma avantajıyla kolay kullanım sunan Basecamp tercih edilen proje yazılımları arasındadır.

  • Asana

Asana, başlangıçta facebook’ ta bir eklenti olarak geliştirilmiş ve hızla yükselerek kendi başına bir araç haline gelmiştir. Gelişmiş arama seçenekleri ile birden çok projeyi bulmaya ve yönetmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca zaman çizelgesi görünümü projeleri ve iş akışını kolay anlaşılabilir kılmaktadır. Asana yazılımındaki bir eksik özellik görevlerin yalnızca bir kişiye atanması ve üçüncü kişilerle görünümün engellenmesidir.

  • Wrike

Wrike , yüksek özelleştirilebilirliği nedeniyle Jira yazılımı ile rekabet etmektedir. Wrike’ ın fiyatlandırma stratejisi diğer bilinen proje yazılımı uygulamalarından farklıdır. 5’er kullanıcı artışlarına dayalı fiyat katmanlarına sahiptir. Temel plan yalnızca 15 kişi ile sınırlıdır. Bu durum personel sayısı arttığında maliyetin de artmasına sebep olmaktadır. Wrike; çoklu proje ataması, sabitlenmiş bildirimler ve işlevsel zaman işleme çözümleriyle rahatlık sunmaktadır.

  • Jira

Jira, sektördeki en popüler proje yönetimi yazılımlarından biridir. 10 kullanıcıya kadar ücretsiz kullanım sunmaktadır. Birden fazla karmaşık proje arasında takım çalışmasına ihtiyaç duyan ve iş akışlarını özelleştirerek değiştirmeye ihtiyaç duyan büyük şirketlerin tercihinin başında yer almaktadır. İş akışı araçları projenin ve işletmenin koşullarına göre özelleştirme imkanı sunmaktadır. Çoklu entegrasyonlar, kullanıma hazır özellikleriyle projeye uzun vadeli fayda sağlamaktadır. Jira, kullanımının özelleştirebilir olmasından kaynaklı olarak yeni kullanıcıların sisteme alışmasını ve anlamasını zorlaştırabilmektedir. Karmaşık bir arayüze sahip olması bu durumu tetiklemektedir. Jira, Dünya çapında kullanılan, geniş ve aktif topluluğu olan bir proje yazılımıdır.

Proje Yönetimi Yazılımları Avantajları

Proje yönetimi yazılımları ile birçok avantaj sağlanmaktadır:

  • Projede yapılması gerekenlerin düzenini sağlar.
  • Yapılmak istenen görevler zamanında gerçekleştirilir.
  • Yapılmak istenen projeler ve görevler bütçeye uygun olarak yapılır.
  • Projenin hüsrana uğrayacağı duygusunu ve stresini azaltmaktadır.
  • Projenin akışını, ahengini sağlar.
  • Projede çalışanların daha rahat analiz edilmesini sağlar.

Markalar İçin Proje Yönetimi Yazılımları

Bir projenin başarılı olarak tamamlanması projeyi yürüten markayı direkt olarak etkilemektedir. Bir projenin başarılı olması içinse birçok kısıt bulunmaktadır.  İyi planlama, yeterli düzeyde kapasite, hedef grubun ihtiyacına yanıt vermesi, başarılı organizasyon gibi özellikler bunlardan bazılarıdır. Bu kısıtlar bilişim teknolojileri yazılımları ile birleştiğinde işleri kolaylaştırmakta, kimi zaman otomatikleştirebilmektedir. Bu da markaya başarı olarak dönecektir.

 

Proje yönetimi yazılımları dünyada birçok firma tarafından kullanılmakta ve yeni yazılımlar denenerek iş süreçleri sistemleştirilmeye çalışılmaktadır.

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM, işletmelerin başarıya giden yolunda önemli bir itici güçtür. Müşteri odaklı yaklaşımıyla, şirke...

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre bir yazılım geliştirmek, bir yazılım projesi gibi dikkatli planlama, tasarım, geliştirme, te...

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E-ticaret için gerekenler, online ticaret dünyasında başarılı olmanızı sağlayacak temel unsurları iç...

PHP geliştirici arayışınız mı var? Freelance veya kurumsal PHP ile geliştirilecek yazılım ihtiyacınız mı var? PHP uzmanı arayışınız mı var? Bize ulaşın.