Kurumsal Yazılım Geliştirme Nedir

Kurumsal Yazılım Geliştirme Nedir

Kurumsal Yazılım Geliştirme Nedir

Kurumsal yazılım geliştirme, bireysel ihtiyaçtan ziyade bir organizasyonun iş akışlarını düzenlemek için uygulanan bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesine denmektedir. İşletmelerin ve kurumların kapasiteleri büyüdükçe iş akışı karmaşıklaşmakla beraber iş takip ve analizi için yeni yöntemler gerekmektedir. Kurum içinde ortaya çıkan bu ihtiyaçlar kurumsal yazılım çözümleri ile başarıya ulaşabilmektedir.

Bu terim, bilgisayar programları, mobil uygulamalar, web siteleri ve diğer yazılım çözümlerinin tasarlanması, yazılması ve test edilmesi sürecidir. Bu süreç, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş yazılım ürünleri geliştirerek işletmelerin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek ve iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılır.

Bu süreç, belirli bir ihtiyaca cevap vermek için belirli adımlar içerir. Bu adımlar, yazılımın ihtiyaçları belirleme, tasarım, geliştirme, test etme ve son olarak yayınlama süreçleridir. Bu adımların her biri, yazılımın işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirilmesini sağlar.

İşletmelerin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek ve iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanıldığı gibi, aynı zamanda müşteri deneyimini iyileştirmek için de kullanılır. Örneğin, bir e-ticaret sitesi, müşterilerin ürünleri kolayca arayabilmesini ve satın almalarını kolaylaştırmak için özel bir geliştirme sürecine girebilir.

Yazılım, günümüz işletmeleri için hayati önem taşımaktadır. İşletmeler, dijital dönüşüm süreçlerinde, özel yazılım çözümleri aracılığıyla iş süreçlerini optimize etmek, müşterilerle daha iyi ilişkiler kurmak ve daha rekabetçi olmak için yazılım şirketleri ile iş birliği yaparlar.

Kurumsal Yazılım Türleri

Kurumsal yazılım , kurumsal işletmelerin bütün ve farklı alt sistemlerini kontrol etmeye yöneliktir. İşletmelerin iş akışındaki operasyonel işlemleri bilgisayar teknolojileri ile çözmeyi, bazı görevleri otomatikleştirmeyi, tüm iş akışını merkezi bir alandan ele almayı hedefler.

  • Kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımı,
  • Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımı,
  • Proje Yönetimi Yazılımları
  • Muhasebe yazılımları
  • Pazarlama Yazılımları
  • Tedarik zinciri yönetim yazılımı

gibi alt grup sistemlerini içermektedir. Aşağıda bu sistemlerin bazıları örnek olarak açıklanmıştır.

ERP yazılımları bir kurumun içindeki tüm iç operasyonların yerinde ve düzenli şekilde yürütülmesini sağlayan yazılımlardır. Tüm sistemlere tek bir yerden kontrol sağlamayı erişilebilir kılmaktadır.

CRM yazılımları bir kurumun müşteri deneyimini en optimal seviyeye getirmeye çalışan yazılımlardır. Müşteri analizi, raporlama ve davranışlarını düzenlemeye yardım eden bir alt türüdür.

Tedarik zinciri yönetimi yazılımı kurum içinde mal ve ürünlerin akışını takip eder. Maliyetleri azaltmada ve ürünü müşteriye daha hızlı ulaştırarak müşteri memnuniyetini artırmada önemli bir rolü vardır.

Kurumsal Yazılım Uygulama Örnekleri

Kurumsal yazılım uygulama örnekleri oldukça fazladır.

  •  sıklıkla duyduğumuz ve kurumsal işletmelerin de tercih ettiği trello, Jira gibi uygulamalar proje yönetimi yazılımlarıdır.
  • Veri toplama ve yönetimini kolaylaştıran Oracle bir CRM yazılımıdır.
  • Amazon Web hizmetleri (AWS) kurumsal yazılım projelerine bir diğer örnektir.

Kurumsal Yazılım Geliştirme Aşamaları

  1. Keşif Aşaması

Kurumun ihtiyaçları ve hedeflerinin keşfedildiği ilk aşamadır. Bu aşamada alınan kararlar diğer aşamalarda yol gösterici nitelikte olacaktır. “Kurumun neye ihtiyacı vardır?”, “Hangi alanlarda iyidir?”, “Hangi alanlarda daha iyi olabilir?” gibi sorulara yanıt aranabilir. Bu aşama projeyi yapılandıran ana aşamadır.

  1. Tahmin ve Planlama Aşaması

Tahmin ve planlama aşaması,  kısaca bir strateji oluşturmak şeklinde özetlenebilir. Bütçe, görevler kapsamı gibi planlar bu aşamada değerlendirilerek karara varılır. Yol haritası oluşturulur.

  1. Tasarım ve Geliştirme Aşaması

Tasarım ve geliştirme aşaması, projenin yol haritasının somut bir duruma döndüğü ve bu sürecin tekrarladığı aşamadır. Tasarımlar, yazılımlar ve veritabanları ile sistem oturtularak projenin son haline ulaşılmaya çalışılır.

  1. Test Aşaması

Geliştirme aşamasının hemen ardından gelen test aşaması, proje kullanıcıya sunulmadan son kontrollerin yapıldığı aşamadır. Bu aşamada varsa güvenlik sorunları düzeltilir, performans artırılır, hatalar düzeltilir.

  1. Sunum ve Destek Aşaması

Sunum ve destek aşaması, Projenin kullanıma sunulmasını ve kullanıcıların deneyimlerinden alınan geribildirimlerle projeye destek olmaya ve geliştirilmeye devam edilmesini konu alır. Bu aşamadan sonra proje birçok alt sistemin çözümlerini etkin bir şekilde vermekte, iş akışını hızlandırmaktadır.

 Kurumların ihtiyaçlarına özel yazılım seçeneğiyle normal yazılımdan ayrılmaktadır. Kurumların büyümeye devam etmesi ve iş süreçlerinin karmaşıklaşması bilgisayar teknolojileri kullanımının daha çok artmasına, bu da özellikle operasyonel işlerin yazılım tabanlı teknolojilere kaymasına yol açmaktadır. Tüm bu gelişmeler ile  kurumsal yazılım firmaları ve kurumsal yazılım şirketleri sektörde  bir adım öne çıkmaktadır.

 

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM Nedir Ne İşe Yarar

CRM, işletmelerin başarıya giden yolunda önemli bir itici güçtür. Müşteri odaklı yaklaşımıyla, şirke...

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre Yazılım Nasıl Yapılır

Entegre bir yazılım geliştirmek, bir yazılım projesi gibi dikkatli planlama, tasarım, geliştirme, te...

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E- Ticaret İçin Gerekenler Nedir

E-ticaret için gerekenler, online ticaret dünyasında başarılı olmanızı sağlayacak temel unsurları iç...

PHP geliştirici arayışınız mı var? Freelance veya kurumsal PHP ile geliştirilecek yazılım ihtiyacınız mı var? PHP uzmanı arayışınız mı var? Bize ulaşın.